Hermetyczny czujnik temperatury typ 2xPt100-HCT, 2xPt500-HCT, 2xPt1000-HCT


Szczegóły w formacie .doc


Hermetyczny czujnik temperatury typ Pt100-HCT , Pt500-HCT, Pt1000-HCT przeznaczony jest do pomiaru temperatury w przetwórstwie i przechowalnictwie produktów żywnościowych. Igła pomiarowa czujnika wykonana jest z cienkościennej rurki ze stali kwasoodpornej 1H18N9T zakończonej hartowanym grotem ze stali 3H13. Czujnik posiada rękojeść z gumy silikonowej (dopuszczonej do kontaktu z żywnością ) z której wyprowadzony jest przewód elastyczny w izolacji silikonowej.
Konstrukcja czujnika gwarantuje małą stałą czasową pomiarów oraz wysoką odporność na warunki klimatyczne. Umieszczone wewnątrz czujnika dwa niezależne sensory umożliwiają stosowanie czujnika w komorach wędzarniczych, oraz wyprowadzenie dodatkowego sygnału pomiarowego do rejestracji zgodnie z istniejącymi wymogami, bez konieczności dokonywania jakichkolwiek zmian w zainstalowanym systemie sterowania
Przykłady zastosowań: w wędzarnictwie - do pomiaru temperatury batonu, pomiary temperatur przy procesach parzenia, schładzania, zamrażania , rozmrażania, w dojrzewalniach bananów do pomiaru temperatury wewnątrz owoców, i.t.p.


Dane techniczne:

  • zakres pomiarowy
  • element pomiarowy

  • max. prąd pomiarowy
  • rękojeść niebieska
  • rękojeść brązowa
  • rękojeść czerwona
  • długość igły pomiarowej
  • średnica igły pomiarowej
  • przewód pomiarowy dla Pt100
  • długość przewodu
  • masa
  • stopień ochrony

 

-70oC - 180oC
2 x cienkowarstwowy opornik platynowy zgodny z DIN IEC 751, f-my HERAEUS SENSOR GmbH
5mA
Pt100 kl. A
Pt500 kl. A
Pt1000 kl. A
50 lub 130 mm
4 mm
4 x 0,25 w oplocie i izolacji silikonowej
3 lub 5 m (inne długości do uzgodnienia)
0,15 kg (dla 5 mb przewodu 0,25 kg)
IP 68

Rys1. Hermetyczny czujnik temperatury typ 2xPt100-HCT, 2xPt500-HCT, 2xPt1000-HCT




Rys2. Schemat podłączenia czujników 2xPt...-HCT (kolory wyprowadzeń)

 


Przedsiębiorstwo Automatyki Chłodniczej Szaniawski, 05-803 Pruszków ul.Lipowa 37, tel./fax:(0-22) 758-67-26
e-mail: kontakt.pach@szaniawski.pl
© Copyrights 2001 SISS