FoodPro / FoodPro Plus


FoodPro pozwala na łatwy i szybki bezkontaktowy pomiar temperatury żywności. Oprócz podania temperatury informuje też czy mieści się ona w bezpiecznym zakresie - funkcja HAACP Check.


(12kB) (13kB)


FoodPro Plus łączy dwie technologie: bezkontaktowy pomiar temperatury powierzchni oraz pomiar temperatury wewnątrz produktów przy użyciu rozkładanej sondy. Po złożeniu sąda chowa się całkowicie w rączce pirometru. Wykonana jest ze stali nierdzewnej i posiada dopuszczenie do kontaktu z żywnością. W przypadku jej uszkodzenia użytkownik może ją wymienić na nową we własnym zakresie bez konieczności rekalibracji pirometru.
Wbudowany stoper pozwala na monitorowanie czasu gotowania czy schładzania potraw. Urządzenie dostarczane z miękkim futerałem oraz świadectwem sprawdzenia producenta.

(12kB)

HACCP Check Diody nad wyświetlaczem informują czy temperatura mieści się w odpowiednich zakresach dla żywności schłodzonej lub gorącej (kolor zielony). W przeciwnym wypadku zapala się dioda czerwona informująca o potencjalnym niebezpieczeństwie


(12kB)

Informacje dodatkowe

W modelach serii FoodPro firma Raytek odeszła od stosowania celowników laserowych z dwóch podstawowych względów. Pierwszy to oczywiście bezpieczeństwo obsługujących i osób postronnych - wiadomo, że promień lasera nie jest obojętny dla oka . Drugi to błędy pomiarowe wynikające z niezrozumienia zasady działania pirometrów i funkcji samego lasera. Punkt celownika laserowego wskazywał tylko środek większego obszaru pomiarowego, z którego temperatura jest uśredniana - często wskazania pirometru uważano za pomiar punktowy z miejsca wskazywanego przez celownik. Zastosowanie diody LED pozwala wyeliminować powyższe problemy. Dioda jest całkowicie bezpieczna dla oka i dodatkowo oświetla praktycznie idealnie tylko powierzchnię mierzoną przez pirometr.




Dane techniczne pirometrów FoodPro i FoodPro Plus

Zakres mierzonych temperatur:
  • FoodPro
  • -30..200oC
  • FoodPro Plus
  • -35..275oC
    Dokładność :Pomiędzy 0oC a 65oC: +-1oC
    Poniżej 0oC: +-1oC + 0,1 stopnia/stopień
    Powyżej 65oC: +-1,5% odczytu
    Czas pomiaru:<500ms
    Zakres spektralny:8-14mm
    Emisyjność:Ustawiona fabrycznie dla żywności
    Rozdzielczość optyczna:2,5:1
    Zalecany zasięg pracy:od 25 mm do 250 mm
    Minimalna średnica pola pomiaru:12 mm
    Zakres temperatury otoczenia:0..50oC
    Wilgotność względna:do 90% bez kondensacji (przy 30 oC)
    Przechowywanie:-20..60oC
    Bateria:
  • FoodPro
  • 1 AA alkaiczna
  • FoodPro Plus
  • 9 V alkaiczna
    Wymiary:
  • FoodPro
  • 150 x 30 x 50 mm
  • FoodPro Plus
  • 165 x 32 x 50 mm
    Waga (z baterią):
  • FoodPro
  • 100g
  • FoodPro Plus
  • 150g
    Czas ciągłej pracy na baterii:Min. 10 godzin przy 23°C
    Podświetlenie celu:LED o wysokiej jasności

    Pomiar sondą dla FoodPro Plus

    Zakres pomiarowy:-40°C do 200°C
    Dokładność (przy temp. otoczenia 23°C +- 2°) : Pomiędzy -5°C a 65°C: +-0,5°C
    Poniżej -5°C: +-1°C
    Powyżej 65°C: +-1% odczytu
    Czas pomiaru: 7-8 s
    Wymiary sondy: Średnica: 3 mm
    Długość: 80 mm
    Typ czujnika:Pt 1000

    Dane szczegółowe


    Podtrzymanie wyniku (7 sekund)
    Podświetlenie wyświetlacza LCD:
    Wyświetlacz temperatury:
    Wyświetlanie maksymalnej temperatury:
    Licznik czasu:


    Stopień ochrony:

    FoodPro
    TAK

    NIE

    4 cyfry, rozdziel. 0,2°C
    NIE

    NIE


    IP54

    FoodPro Plus
    TAK

    TAK

    4 cyfry, rozdzielczość 0,2°C
    TAK

    Zintegrowany stoper odliczający, możliwość ustawienia od 10 s do 7 godz. 59 s
    IP54

    Inne


    Certyfikat kalibracji:

    Normy:


    Zawartość:


    Opcje / Akcesoria:

    Gwarancja:

    FoodPro
    NIE

    Spełnia wymogi norm EN 61236-1 oraz EN 6101-1CE

    Bateria, Instrukcja obsługi, Pasek na rękę

    NIE

    2 lata

    FoodPro Plus
    Certyfikat kalibracji zgodny z NIST i DKD
    Spełnia wymogi norm EN 61236-1 oraz EN 6101-1CE

    Bateria, Pokrowiec, Instrukcja obsługi

    Zapasowa sonda

    2 lata


    Systemy Informatyczne Szaniawski System, 05-803 Pruszków ul. Lipowa 37
    tel/fax:(0-22) 758-67-26, kom:0-501-38-31-98
    e-mail: kontakt.siss@szaniawski.pl
    © Copyrights 2001 SISS